Nieuws

Sion’s Noord-Amerikaanse HortiTour

Geschreven door onze klant Gé Barendse

Sion heeft onlangs een excursie georganiseerd naar Canada en de Verenigde Staten voor een groep Phaleanopsis kwekers. Tijdens deze reis hebben we een aantal prachtige bezoeken gebracht aan vooraanstaande bedrijven in de branche.

CosMic Plants, Beamsville

Onze reis begon met een warm welkom in Canada, waar CosMic Plants ons hartelijk ontving. Hier hebben we kunnen genieten van een wijn tour en diner.

CosMic Plants bestaat uit maar liefst 30.000 vierkante meter en bevindt zich in Beamsville, Canada. Het bedrijf werd in 2001 opgericht door de gebroeders Stekelenburg en heeft twee locaties op slechts 3 kilometer afstand van elkaar. Hier heersen extreme klimaat omstandigheden, met zowel warme zomers als strenge winters. Dit vereist geavanceerde kasventilatiesystemen en verwarming via aardgas. De potmaten die zij opkweken zijn 12- en 8cm. De beworteling van jong plantmateriaal wordt op de kwekerij gedaan. Leverancier van dit materiaal is o.a. Sion. Ook de toelevering van potten en verpakkingsmateriaal komen deels uit Nederland.

Ondanks de aanwezigheid van een veiling, wordt de afzet veelal zelf gedaan d.m.v. Wholesalers, Digitale platforms en tevens is er een verkoopteam die de contacten onderhoud met de supermarktketens. Het verkoopteam houdt zich intersief bezig met het verzamelen van de commerciele cijfers en onderzoekt doorgaans de verkoopmogelijkheden in de markt.

Niagara Falls

Na deze rondleiding bezochten we de Niagara-watervallen voordat we naar Cleveland vlogen. De watervallen wekte veel indruk vanwege de omvang. Tevens was een rondleiding georganiseerd naar een op nonactief gestelde waterkracht centrale van 75 MW gebouwd begin 1900.

Green Circle Growers

De volgende dag brachten we een bezoek aan Green Circle Growers, een enorme kwekerij van ruim 150 hectare. Deze familieonderneming, opgericht in 1968, heeft zich de laatste jaren ook gericht op Phaleanopsis. De potmaten waarin de Phalaenopsis daar gekweekt worden zijn 12cm, 8cm en 6cm. Sion is hier 1 van de grootste leverenciers, door de lokaal geproduceerde planten vanuit Hark die zich in 2014 in Amerika heeft gevestigd.

Green Circle Growers heeft een sterke positie op de markt dankzij hun diverse assortiment potplanten en een breed klantenbestand, wat zorgt voor risicospreiding. Bovendien hebben ze hun eigen marketingafdeling om hun producten te promoten.

80 Acres Farms

Van Cincinnati reden we naar Kentucky om 80 Acres Farms te bezoeken, een project voor vertical farming van bladgroenten. Een hypermoderne opzet van klimaatcellen waarbij de kweekomstandigheden perfect georganiseerd waren. Dit betreft waterhuishouding, assimilatie belichting, interne logistiek, oogst en verwerkingsmethode en de expeditie van de geproduceerde producten. Het doel is ‘bestijdingsmiddelenvrij’ te produceren in de omgeving van grote stedelijke gebieden, waardoor verliezen in de keten voorkomen kunnen worden en het product gegarandeerd vers aan klanten geleverd kan worden.

Proven Winners, Carlton

Onze reis bracht ons verder met een autorit van 4 uur naar Detroit en Carlton, waar we Proven Winners bezochten. Deze kwekerij produceert tuin- en terrasplanten en heeft een sterke focus op het opbouwen van hun eigen consumentenmerk. Het bestaat uit 25 hectare met diversen kas types allen van Amerikaanse makelij. Het produceert voornamelijk uitgangsmateriaal voor andere kwekerijen.

Het bedrijf typeert zich omdat het zich al 30 jaar bezighoudt met het creëren van een eigen merk op consumentenniveau. Veredelaars interesseren zich om hun nieuwe producten bij dit bedrijf te promoten vanwege de kracht van het merk. Er zijn tal van veredelingsbedrijven nationaal en internationaal gekoppeld aan de naam Proven Winners.

Bevo Farms, Edmonton

Hierna brachten we een bezoek aan Bevo Farms. Een opzet van moderne gesloten kassen met een verwarming en koelsysteem d.m.v. ‘Lucht Behandelingskasten’ en assimilatie met capaciteit van 500 Mmol. De totale oppervlakte bestaat uit 6ha.

De energie voor verwarming is aardgas via een gasketel, voor de koeling zijn elektrische koelmotoren geïnstalleerd en er is een uitgebreide geconditioneerde ruimte aanwezig om weefselkweek materiaal af te harden om in de kassen verder uit te kunnen laten groeien. De installaties zijn van oorsprong berekend voor een productie van Cannabis.

In de afgelopen maanden werden er aanpassingen gedaan om Phalaenopsis te kunnen bewortelen en tevens ook af te kweken van planten die geschikt zijn voor de bloei.

Ter afsluiting van ons bezoek had Sion een heus Flower Diner georganiseerd voor alle potentiële klanten.

Het was een interessante reis met een gevarieerd programma van bezoeken aan bedrijven en tevens veel uitwisselingen van ervaringen van de deelnemende kwekers en daardoor bijzonder interessant om dit meegemaakt te hebben.

Met vriendelijke groet,

Gé Barendse

Sion maakt gebruik van functionele cookies die ervoor zorgen dat de website naar behoren functioneert. We slaan anoniem statistieken op in Google Analytics om bij te houden hoe bezoekers onze website gebruiken. Voor meer informatie zie ons privacy statement.